Повернення до списку

Еко-Оптіма – учасник конференції SMR & Advanced Reactor 2023

10.05.2023

Конференція SMR & Advanced Reactor 2023* відбулася 4-5 травня 2023р у Атланті (США). Вона об’єднує провідних виробників з атомної промисловості для обговорення коротко- та довгострокового майбутнього ядерної енергетики, обміну останніми технологічними, регуляторними та інвестиційними кроками для SMR.

Основними темами на конференції були нові дослідження в галузі ядерної енергетики, нещодавній розвиток проекту та напрямки його розширення, а також зміни в головній політиці такі як відмова від виведення з експлуатації й швидкозростаючий новий ядерний ринок.

Компанія Еко-Оптіма була єдиним представником від України. Її представляв Тарас Федак, директор з розвитку компанії. Він розповів про успіхи компанії у впровадженні ВДЕ, про енергетичну ситуацію в країні, яка погіршилася у зв’язку з війною, та пошук стабільних джерел вироблення енергії, таких як SMR/ММР (малі модульні реактори).

Малі модульні реактори – це технологія найближчого майбутнього для використання атомної енергії. Електростанції з малими модульними реакторами в принципі є атомними станціями, але вони сильно відрізняються від великих і надзвичайно складних атомних станцій 20-го століття з точки зору конструкції, безпеки та економіки. Установки з невеликим модульним реактором у десятки разів менші – вони займають менше місця, але все одно забезпечують багато чистої електроенергії без CO2 незалежно від погоди та пори року.

Компанія вже зробила перші кроки для цього. Спочатку до групи компаній Еко-Оптіма у 2022 ввійшла компанія Теплоелектропроект (ТЕП), яка працювала над проектами атомних та теплових електростанцій в Індії, Болгарії, Молдові, Фінляндії, Туреччині та інших країнах.

29 листопада 2022р. був підписаний меморандум про співпрацю з естонською компанією Fermi energy, яка досліджує питання впровадження нових технологій у ядерну енергетику, зокрема і ММР. Були проведені зустрічі з представниками цієї компанії, на якій обговорювались переваги реакторів різних виробників і можливі графіки введення таких об’єктів у експлуатацію.

Тарас Федак наголосив, що Україна може слугувати чудовою площадкою для впровадження пілотних проектів по SMR технології, оскільки має існуючі атомні електростанції та підготовлене законодавство із використання ядерної енергії та закликав учасників конференції взяти активну участь і долучитись до майбутнього проекту компанії.

* SMR & Advanced Reactor 2023 – малі модульні та вдосконалені реактори 2023


Поділитись посиланням: