Повернення до списку

ЕкоОптіма підписала меморандум про розгортання малого модульного реактора з компанією Fermi Energia (Естонія)

05.12.2022

29 листопада 2022 року ТОВ ЕкоОптіма та Естонська компанія Fermi Energia і підписали угоду про вивчення можливостей розміщення малого модульного реактора в Україні

Результатом цієї співпраці є розробка малого модульного ядерного реактор на теренах Західної України.

Компанії планують співпрацювати у потенційному розгортанні малих модульних ректорів, у тому числі з потенціалом у галузі централізованого теплопостачання та технічної взаємодопомоги.

Генеральний директор Fermi Energia Калев Каллемец зазначив, що Україна переможе у війні та настав час планувати дії з відновлення України. Зокрема, Європейська рада надала Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Аби відповідати кліматичній політиці ЄС, Україна має планувати декарбонізацію своєї енергетики, в тому числі закриття трьох вугільних електростанцій на Західній Україні.

«Ноу-хау Fermi Energia допомагає нам прискорити розгляд питання про малі модульні реактори для забезпечення безпеки постачання та енергетичної незалежності України швидше, ніж спроби розробити всі ноу-хау поодинці.

«Ядерна енергія вже зараз є наріжним каменем українського енергопостачання, і Україна має великий потенціал для розгортання західних малих модульних реакторів для декарбонізованої, доступної за ціною електроенергії та централізованого теплопостачання паралельно з відновлюваними джерелами енергії», — сказав Тарас Федак, директор з розвитку компанії «Еко-Оптіма»


Поділитись посиланням: